Кога, какво, колко "трябва" да яде бебето?

Време е да разраснем поредицата си, все пак, тези деца няма да хапват само млечни продукти, нали? 🙂

Днес ще си говорим за продукт, който има голямо значение за развитието на всяко дете, тъй като е богат източник на белтъци. Темата ни е месото в захранването на бебето – кога е подходящо да започнем, как, кои видове са подходящи, защо е важна консумацията му?

Месо

Месото е източник на пълноценни белтъци, които са важни за редица процеси в организма и имат основна роля при поддържането на имунната защита. Освен това месото съдържа голям брой витамини от група В, минерални вещества, цинк (играе ключова роля в поддържането на имунната система) и желязо. Според последни проучвания, желязото, придобито от животински продукти е в пъти по-лесно усвоимо от организма, затова е препоръчителна консумацията на различни видове месо – пилешко, телешко, пуешко, свинско. 

Защо ще срещаме думата „желязо“ толкова често? Този минерал е необходим за производството на червени кръвни клетки, а пък те, от своя страна, са необходими за доставяне на кислород до всяка част на тялото на големи и малки foodie lovers 🙂

Според последни проучвания, няма пречки да предложите месо на бебето още от 6-месечна възраст под форма, която би била удобна за него – като добавка към зеленчуково пюре или под формата на по-твърда консистенция (ЗВБ). До навършването на 1 година на детето, Министерството на здравеопазването препоръчва количеството прием на месо да бъде до 12г дневно (всеки ден) или около 85гр седмично, а за деца между 1-3г., съответно 45г дневно или около 300гр. седмично.

Извадка от Наредба №2 от 7.03.2013г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.

Защо е нужно въвеждането на месо още от 6-месечна възраст?

Добре е да започнем с въвеждането на различни храни, богати на витамини и минерали след 6-месечна възраст. Причината е, че с порастването на бебето, нуждите на неговия организъм също нарастват и в един момент се получава така, че кърмата/АМ няма възможността да предостави нужните хранителни вещества на организма му.

Тъй като месото е богато на желязо, е добре да го включим в захранването на детето, защото дори опитвайки го, то успява да набави част от нужното на организма му. 

Тук най-вероятно изникват въпросите – как да подходя с месото, кое е подходящо, как мога да предложа различни видове? Продължаваме напред 🙂

Кои меса са подходящи за малки деца?

Можете да започнете захранването с по-крехко месо като пилешко,пуешко или заешко, което е добре сготвено и представено на детето, така че да му харесва (във форма на пюренце или ЗВБ вариант). Бялото месо съдържа по-малко мазнини и е по-лесно за усвояване от все още незрялата храносмилателна система на бебетата. 
В следващия момент, около 7мия месец, е добре да се включи и месо, чийто състав има по-високи нива на желязо – червените меса (телешко, свинско). Важни са количеството и формата, в които месото е предложено на детето – добре сготвено („well done“), за да няма наличие на бактериални микроорганизми и без видими мазнини, тъй като високият прием на по-мазни червени меса, би могъл да повиши нивата на общия холестерол, както при възрастните, така и при децата.

Пуешкото месо е също подходящо за консумация от най-ранна възраст, заради по-високото съдържание на желязо (1,2мг желязо на 100г пуешко месо за разлика от пилешкото месо, където това количество е 0,7мг на 100г пилешко).

Други подходящи меса за включване към менюто на детето – заешко, агнешко, телешко

Как да предложим месо за 6-месечно дете?

Ако сте избрали да захранванете бебето по традиционния начин (с пюренца), то пасирането на месото е начинът, по който можете да го предложите. Ако сте решили да опитате захранване, водено от бебето (ЗВБ метода), то можете да заложите на специално приготвени, чрез чисто мляно месо (без сол и примеси) кюфтенца/пръчици/кебапчета, тъй като по този начин месото ще бъде една идея по-лесно за дъвчене от бебето и по-удобно за хващане. Можете да комбинирате варено, смляно месо с различни зеленчуци, които вашето бебе вече е опитвало (примерно сладък картоф, тиквичка, морков) и да направите супер вкусни месни кюфтенца 🙂

Как да предложим месо за 9-месечно дете?

Когато бебето е малко по-голямо, вече можете да му предложите месото под форма на късчета. По този начин ще подпомогнете развитието на координацията, на двигателните умения и ще стимулирате процеса на дъвчене. Всичко това е важно за изграждането на невронни връзки в мозъка и е тясно свързано с проговаряне, прохождане и цялостното развитие на детето. 

Как да предложим месо за 12-месечни деца (и нагоре)

В зависимост от това до колко детето е условило дъвкателните умения (които са пряко свързани с опит и практика, а не с наличието на броя зъби, бебетата могат да дъвчат чудесно с венците си) можете да предложите парченца нарязано месо, както и да стимулирате умението му да се храни с прибори. От тук нататък, с порастването на детенцето, всяко хапване ще бъде още по-интересно и вълнуващо 🙂

Заключителни факти

И за да не става темата ни прекалено дълга, мислим да приключим до тук, като обобщим някои факти от статията ни 🙂

1. Месото съдържа изключително полезни витамини и минерали – витамини от груба В, желязо, цинк.
2. Най-високо съдържание на желязо може да се открие при червеното месо (телешко, свинско).
3. До навършването на 1 година на детето, Министерството на здравеопазването препоръчва количеството прием на месо да бъде около 85гр седмично, а за деца между 1-3г. – около 300гр.

Благодарим ви за проявения интерес към статията и поредицата ни, оставаме на разположение да обсъдим въпросите ви, ако имате такива 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top