Кога, какво, колко "трябва" да яде бебето?

Вие сте софтуерен архитект. Или молекулярен биолог. Или social media manager (как се превежда това?). Или QA engineer. Имате минимум 2-3 висши, още 4-5 магистърски степени и поне 2 доктурантури. Супер! А знаете ли „Кога, какво, колко „трябва“ да яде бебето?“. Бъдете спокойни. Нашето проучване показа, че тези въпроси могат да затруднят дори Гугъл. Затова решихме да стартираме една поредица, в която да споделим опита си и отговорите, които сме открили (търсейки вдън земя и отвъд това). Но разбира се, с ясната уговорка, че „мама знае най-добре“ или иначе казано – всеки родител знае кое е най-доброто за неговото дете. Стойностите, обявени в нашата поредица са препоръчителни и ако вашето дете не се храни „по учебник“, но е усмихнато, ведро и игриво, то тогава нямате повод за притеснение и не се филмирайте излишно, тъй като всяко дете е индивидуално, развива се със собствено темпо и има определени нужди.

Млечни продукти

Кърмата/Адаптираното мляко е основна храна на всяко дете до навършване на първата година. След навършване на 7 месеца, ако желае, детето може да опита и други млечни продукти – примерно сирене, кисело мляко, сметана, извара, масло (ГХИ). До навършване на 1-годишна възраст не се препоръчва даването на прясно мляко, тъй като има риск от развитие на алергия към млечния белтък. Според препоръките на СЗО киселото мляко може да се въвежда през 7-ия/ 8-ия месец  като компонент на захранващите храни, тъй като белтъкът се усвоява значително по-лесно от белтъка на прясното мляко и съдържа живи бактерии (Лактобацилус Булгарикус), които са изключително важни и полезни за чревната флора. Но, ако планирате да дадете на бебето една кофичка кисело мляко за обяд, най-добре изчакайте до навършване на 9тия месец.

Млечните храни са с висока хранителна стойност (дават енергия) и са богати на различни полезни вещества като витамин В12, цинк, йод и др. Ако детето няма установена алергия към млечните храни, консумацията им е важна част от неговото разнообразно и полезно меню.  До навършването на 1 година на детето, Министерството на здравеопазването препоръчва количеството прием на млечни продукти да бъде до 14г дневно, а за деца между 1-3г., съответно 25г дневно.

Извадка от Наредба №2 от 7.03.2013г. за здравословно хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни.

Кои храни биха била подходящи за хапване от нашите little foodies?

Освен кисело мляко, децата могат да хапват сирене, сметана, извара (котидж сирене) и масло 🙂 В България се произвеждат два основни вида – бяло саламурено сирене и кашкавал. Интересен факт е, че сирената са с по-високо съдържание на белтъци и калций, в сравнение с млеката. Те съдържат 3-6 пъти повече витамин А в сравнение с млеката, 2 пъти повечевитамин В2 и 2-8 пъти повече от витамина фолат.

Ето някои идеи за подходящи млечни храни:

В заключение някои полезни факти:

  1. Млечни продукти са също маслото и сметаната, които са източници основно на мазнини и витамин А.
  2. Млякото и млечните продукти намаляват риска от развитие на кариес на зъбите.
  3. Киселото мляко и останалите киселомлечни продукти имат по-специално влияние върху здравето ни, тъй като спадат към т.нар. „пробиотици“. 
  4. Млечнокиселите бактерии подтискат редица микроби в храната и червата, като така намаляват случаите на чревни разтройства, тяхната продължителност и тежест.
  5. Освен всичко това, киселомлечните продукти подобряват имунитета, намаляват случаите на свръхчувствителност и алергия към млякото. 

И последно кратко обобщение за темата, този път обещаваме 🙂

– До 1г., децата могат да приемат 14гр млечни продукти дневно;
– От 1 до 3г., децата могат да приемат 25гр млечни продукти дневно.

Ще се радваме да се свържете с нас, ако статията поражда различни въпроси, свързани с млечните продукти на малките деца, можем да обсъдим какъв е нашият опит, какви продукти използваме ние, или каквото друго Ви е развълнувало по темата 🙂

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Shopping Cart
Scroll to Top